Translate

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

петак, 24. јул 2015.

Прастари каменогорски бор зову Светибор, јер су се крај њега у временима кад село није имало цркву сви побожно окупљали, Богу молили, литије обављали

Како су Каменогорци, који имају Светибор, доживели сечу савиначког храста

Светибор у Каменој Гори (Фото www.kamenagora.com)
Камена Гора – Одјекнуо је пад исеченог прастарог храста из Савинца далеко од те шумадијске варошице, и до најудаљенијих забити Србије. Чуло се о томе и у Каменој Гори, пријепољском селу у планинама на крајњем југозападу државе, где такође имају једно врло старо дрво – бор којем је око 400 година.
Тај вишестолетни четинар сматрају симболом овог „села стогодишњака”, како су Камену Гору некад називали због дуговечних житеља. Прастари каменогорски бор зову Светибор, јер су се крај њега у временима кад село није имало цркву сви побожно окупљали, Богу молили, литије обављали.
Стоји тај старина – висок 14 метара, с обимом крошње од 17 и обимом стабла од непуних шест метара – усамљен и поносан на ивици ливаде с које пуца поглед надалеко. Преко оближњих планинских врхова, од Златибора до Дурмитора и Проклетија.
– Чули смо сви шта је било са старих храстом у Савинцу. Одједном смо се забринули: само да не исеку и наш бор. Ма неће ваљда, нама је важнији он од најбољег ауто-пута. Туристи код нас долазе да побегну од цивилизације: због очуване природе, чистог ваздуха, питке воде, домаће хране, па и због Светибора. Ми овде верујемо да то дрво има неку посебну енергију која сваког смирује и опушта. Код нас се проклетством сматра ако му се одломи гранчица или узме шишарка. Тукли су га више пута громови, кору му цепали, али је свему одолео – казује за наш лист Живко Кијановић, председник Месне заједнице Камена Гора. То село има око 250 становника, а у кућама 150 лежаја за издавање.
Светибор је атракција за туристе, па и филмаџије. Кијановић истиче да је пре десетак година крај овог дрвета свој филм, у коме је играо Љуба Тадић, снимао редитељ Мика Алексић. А прошле године Емир Кустурица је десет дана провео овде стварајући филм у коме игра Моника Белучи – мноштво сцена снимљено је поред Светибора.
И мада је држава, како истиче председник месне заједнице, донела уредбу да Камену Гору прогласи пределом изузетних одлика, бор стар четири века није заштитила као посебну реткост. „Писали смо надлежнима, тражили да то ураде. Очекујемо да нешто предузму”, додаје Живко Кијановић.
Б. Пејовићобјављено: у Политици  25.07.2015.

Нема коментара:

Постави коментар