Translate

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Укупно приказа странице

недеља, 14. јул 2013.

Изашла је нова књига Миодрага Мркића

Баш у време када је набујао овај жбун, штампала се најновија Мркићева књига о сигнализму...
УВОДНА НАПОМЕНА

            У овој књизи под насловом Трансцедентно савршенsтво сигнализма су:

- Краћи огледи о сигнализму,
- Тест белине и
- Прилози.

            Неки од краћих огледа су и раније објављивани у часописима, а Тест белине, као и краћи огледи, објављен у електронској верзији ЗАВЕТИНА Мирослава Лукића, а овде је прво штампано издање као и део Прилога.
Дакле, поред четири објављене књиге о сигнализму (У тами знака, У тами знака 2, Ах + (крст), Богаљ Месија) овде сигнализму додајемо и Трансцедентно савршенство сигнализма.
Прва књига у овом тому доноси краће огледе о сигнализму. За мене је она веома значајна. У крајњем, у духу времена, то је важно. Шта значи за саме сигналисте и сигнализам – свеједно ми је. У овим годинама постао сам равнодушан. О мојим књигама постоје и оцене: Одлична и да буде још одличнија”. А за моју књигу до које ми је посебно стало, једна оцена је да сам, кључна реч - мудросер”. Не, нећемо равнодушност... Мислим да ће као и сваку књигу време узимати или не узимати према својим потребама. Књиге се саме боре у океану књига док постоје човек и књига. Ето, и ова књига - Трансцедентно савршенство сигнализма – као што кажу Латини.
Будући да се опширно у овој књизи говори о односу сигнализма и графологије, могли бисмо рећи да се у вештачењу критичара-есејисте може говорити о мистификацијама, о крађи” и прекрађи” трансцедентног савршенства”, плаги-јатима... Чији је који рукопис, па и чија је која белина - трансцедентно савршенство”. Национално трансцедентно савршенство” сигналистичко, ауторско... Иако се за атипичне не признаје утицај, може се говорити о утицају, трабантству, књишкости, тривијалности у сигнализму. Да, као у сваком покрету, може се говорити и о мистификацијама, имитацијама, ауторству, па рецимо и о штосовима”, форама” сигнализма. Много следбеника, али много и естетског шута.

*

Објављивање ове књиге је ишло кроз извесне муке. Сигнализам се није занимао за њено излажење. Наравно, аутори који су тема књига, дела, Краћи огледи о сигна-лизму и Трансцедентно савршенство сигнализма нису умешани. Жена која је 2002. године уносила текст, није успела да га сачува, јер је на дискети снимљен у ПДФ фор-мату, па ни Лукић, нити било ко други није успео да текст откључа да би могао да буде приређен за штампање.
На сајту сигнализма мислим да нема мојих радова о сигнализму. Мада сам равнодушан, вреди похвалити ЗАВЕТИНЕ и Мирослава Лукића, који у неку славу уметности, песништва, надилази у својој трансцеденцији грађанско понашање и мутне регистре осећања, и односа међу писцима.
Наслов. По неким мистикама: „Именовати значи споз-нати”. Дати име, наслов делу, значи спознати га; у овом случају и „заштитини” и „предлагани” наслови некако су вукли на неку трансцеденцију, на неку реалну метафизи-ку... Древно у модерном... Име књиге, центар текста, „монограм садржине” – дакле, наслови и за ову целу књигу и за Павловићеву Белу књигу су дати у тим оклоностима.      


__________________________________   

МИОДРАГ МРКИЋ
 
ТРАНСЦЕДЕНТНО   САВРШЕНСТВО   СИГНАЛИЗМА


АУТОРСКО ИЗДАЊЕ


Коректура /  БОЖИДАР СТЕФАНОВИЋ

Унос текста  /  JЕЛЕНА  ВУЛЕТИЋ

Штампа  /  МЕГРАФ, Београд

Тираж   / 150 примерака

БИБЛИОФИЛСКО ИЗДАЊЕ