Translate

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

недеља, 14. јул 2013.

Изашла је нова књига Миодрага Мркића

Баш у време када је набујао овај жбун, штампала се најновија Мркићева књига о сигнализму...
УВОДНА НАПОМЕНА

            У овој књизи под насловом Трансцедентно савршенsтво сигнализма су:

- Краћи огледи о сигнализму,
- Тест белине и
- Прилози.

            Неки од краћих огледа су и раније објављивани у часописима, а Тест белине, као и краћи огледи, објављен у електронској верзији ЗАВЕТИНА Мирослава Лукића, а овде је прво штампано издање као и део Прилога.
Дакле, поред четири објављене књиге о сигнализму (У тами знака, У тами знака 2, Ах + (крст), Богаљ Месија) овде сигнализму додајемо и Трансцедентно савршенство сигнализма.
Прва књига у овом тому доноси краће огледе о сигнализму. За мене је она веома значајна. У крајњем, у духу времена, то је важно. Шта значи за саме сигналисте и сигнализам – свеједно ми је. У овим годинама постао сам равнодушан. О мојим књигама постоје и оцене: Одлична и да буде још одличнија”. А за моју књигу до које ми је посебно стало, једна оцена је да сам, кључна реч - мудросер”. Не, нећемо равнодушност... Мислим да ће као и сваку књигу време узимати или не узимати према својим потребама. Књиге се саме боре у океану књига док постоје човек и књига. Ето, и ова књига - Трансцедентно савршенство сигнализма – као што кажу Латини.
Будући да се опширно у овој књизи говори о односу сигнализма и графологије, могли бисмо рећи да се у вештачењу критичара-есејисте може говорити о мистификацијама, о крађи” и прекрађи” трансцедентног савршенства”, плаги-јатима... Чији је који рукопис, па и чија је која белина - трансцедентно савршенство”. Национално трансцедентно савршенство” сигналистичко, ауторско... Иако се за атипичне не признаје утицај, може се говорити о утицају, трабантству, књишкости, тривијалности у сигнализму. Да, као у сваком покрету, може се говорити и о мистификацијама, имитацијама, ауторству, па рецимо и о штосовима”, форама” сигнализма. Много следбеника, али много и естетског шута.

*

Објављивање ове књиге је ишло кроз извесне муке. Сигнализам се није занимао за њено излажење. Наравно, аутори који су тема књига, дела, Краћи огледи о сигна-лизму и Трансцедентно савршенство сигнализма нису умешани. Жена која је 2002. године уносила текст, није успела да га сачува, јер је на дискети снимљен у ПДФ фор-мату, па ни Лукић, нити било ко други није успео да текст откључа да би могао да буде приређен за штампање.
На сајту сигнализма мислим да нема мојих радова о сигнализму. Мада сам равнодушан, вреди похвалити ЗАВЕТИНЕ и Мирослава Лукића, који у неку славу уметности, песништва, надилази у својој трансцеденцији грађанско понашање и мутне регистре осећања, и односа међу писцима.
Наслов. По неким мистикама: „Именовати значи споз-нати”. Дати име, наслов делу, значи спознати га; у овом случају и „заштитини” и „предлагани” наслови некако су вукли на неку трансцеденцију, на неку реалну метафизи-ку... Древно у модерном... Име књиге, центар текста, „монограм садржине” – дакле, наслови и за ову целу књигу и за Павловићеву Белу књигу су дати у тим оклоностима.      


__________________________________   

МИОДРАГ МРКИЋ
 
ТРАНСЦЕДЕНТНО   САВРШЕНСТВО   СИГНАЛИЗМА


АУТОРСКО ИЗДАЊЕ


Коректура /  БОЖИДАР СТЕФАНОВИЋ

Унос текста  /  JЕЛЕНА  ВУЛЕТИЋ

Штампа  /  МЕГРАФ, Београд

Тираж   / 150 примерака

БИБЛИОФИЛСКО ИЗДАЊЕ





Нема коментара:

Постави коментар